Długie uruchamianie systemu

Home Fora Pomoc Sieć Długie uruchamianie systemu

Ten wątek zawiera 4 odpowiedzi, ma 4 uczestników, ostatnio zmodyfikowany przez mirej mirej 3 miesięcy, 1 tydzień temu.

Oglądasz 5 posty - 1 do 5 (z 5 ogółem)
  • Autor
    Posty
  • #3075

    DaRiuSz
    Participant

    Dzień dobry, zakupiłem do mego wiekowego laptopa dysk ssd pełen entuzjazmu zainstalowałem MGA6 i tu zonk. System postawiony od zera i po aktualizacji. Podczas uruchamiania systemu mam taki błąd – A start job is running for LSB wait for the hot plugged – tu trwa odliczanie do 60 sekund i dopiero wtedy system startuje. Sprawdziłem stan usługi LSB –
    systemctl list-units | grep -i lsb

    msec.service                                                                              loaded active exited    LSB: Enables MSEC security policy on boot
      network-up.service                                                                        loaded active exited    LSB: Wait for the hotplugged network to be up
      network.service                                                                           loaded active running   LSB: Bring up/down networking
      partmon.service                                                                           loaded active exited    LSB: Checks if a partition is close to full up
      postfix.service                                                                           loaded active running   LSB: Starts the postfix daemons
      preload.service                                                                           loaded active running   LSB: Adaptive readahead daemon
    ● resolvconf.service                                                                        loaded failed failed    LSB: Nameserver information manager

    Tak na marginesie system chodzi bez zarzutu tylko to uruchamianie mnie drażni, instalacja ssd mija się z celem skoro startuje jak zwykły talerzowy.

    #3079

    optlabwa
    Participant

    U mnie po zainstalowaniu dysku ssd na desktopie przyśpieszył tylko windows natomiast mageia 6 uruchamia się ponad 5 minut i to w wersji jądra do 18, najnowsza wersja 20 wcale się nie uruchamia. Tak więc przymierzam się do zainstalowania linuksa na normalnym HDD system będzie działał nieco woniej ale nie będę musiał czekać
    godzinami na jego uruchomienie.

    #3080
    mirej
    mirej
    Participant

    Mam stary HDD 40Mb/s Mageia-6 startuje 2m 58s od momentu naciśnięcia enter w bot menu.
    Mageia-5 i to na słabszym kompie 1m 50s.
    Widows 8.1 10 startuje z poziomu który można porównać do uśpienia.
    Trzeba wyłączyć (odptaszkować) szybki start i wtedy już tak wesoło nie będzie. (Odznaczenie konieczne aby Mageia widziała dyski Win-10)

    MiReJ,
    Mageia-6 64bit, 4.14.44
    Mageia-5 32bit

    #3081

    mar_ar
    Participant

    Mi na dysku ssd MGA6 uruchamia się w 28 sek od naciśnięcia enter

    #3139
    mirej
    mirej
    Participant

    Ostatnie aktualizacje skróciły czas wyłączania Magei-6.
    Cas uruchamiania bez zmian.

    MiReJ,
    Mageia-6 64bit, 4.14.44
    Mageia-5 32bit

Oglądasz 5 posty - 1 do 5 (z 5 ogółem)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.